Van Abbemuseum krijgt schilderij Karel Appel
De collectie van het Van Abbemuseum in Eindhoven wordt uitgebreid met een portret van voormalig directeur Rudi Fuchs. Het schilderij werd in 2005 gemaakt door Karel Appel (1921-2006). Hij schilderde het in een periode waarin hij experimenteerde met het gebruik…
Van Gogh Museum toont collectie Mesdag
Museum Mesdag, dat in 1903 aan de Nederlandse Staat werd geschonken en tegenwoordig onderdeel is van het Van Gogh Museum, wordt gerenoveerd. In aanloop naar de heropening komende winter vertelt het Van Gogh Museum aan de hand van een deel…
Eén man, 55 portretten
Toen haar levensgezel Henk Jurriaans in 2005 overleed, besloot Marthe Röling (1939) hem te portretteren. In felle kleuren en verschillende poses beeldde ze hem meerdere malen af. De teller staat inmiddels op 55 portretten. Deze zijn nu te zien Museum…
Meesterwerk Van Dongen onder de hamer
Christie’s Londen veilt op 2 februari La Gitane, een meesterwerk van Kees van Dongen (1877-1968). Het schilderij gaat naar verwachting tussen de zes en acht miljoen euro opbrengen. De in 1929 tot Fransman genaturaliseerde Rotterdammer maakt in 1910 en 1911…
Dulle Griet komt tot leven
Wie was Dulle Griet? Deze raadselachtige vrouw staat centraal op het gelijknamige schilderij van Pieter Bruegel de Oude (ca. 1520-1569). Niemand weet echter wie ze was. Erik Vlaminck schreef een toneelstuk over deze mysterieuze vrouw. Het stuk wordt op 24…
Vreemde wezens van Carolein Smit
Vreemde wezens bevolken vanaf morgen de Kunsthal in Rotterdam. De ruim zestig beelden zijn creaties van Carolein Smit (1960). Met haar sculpturen laat ze de verrassende mogelijkheden van klei zien. Smits beelden zijn niet allemaal even toegankelijk, maar wel altijd…
Sotheby’s veilt vroege Gustav Klimt
Sotheby’s Londen veilt een van de belangrijkste landschapschilderijen van Gustav Klimt (1862-1918). Het doek, Kirche in Cassone, uit 1913 gaat op 3 februari onder de hamer tijdens de avondveiling van impressionistische en moderne kunst. Het schilderij is een vroeg werk…
Het vernieuwende geld van Ootje Oxenaar
Deelnemers aan een door Trouw uitgeschreven designverkiezing kozen in 2008 de oude Nederlandse bankbiljetten als mooiste Nederlandse ontwerp van de vorige eeuw. De biljetten die bijnamen als de Zonnebloem en de Vuurtoren meekregen, werden ontworpen door Ootje Oxenaar (1929). Ter…
De groteske werelden van Folkert de Jong
Expositie Folkert de Jong (1972) is een van de meest opvallende Nederlandse kunstenaars van dit moment. Zijn werk bevindt zich in binnen- en buitenlandse collecties. Waarom hij internationaal is doorgebroken, laat hij zien in een grote solotentoonstelling in het Groninger…
De stijlen van Lucassen
Het oeuvre van Lucassen (voluit: Reinier Lucassen) is zeer divers. Hij neemt daarmee een belangrijke plaats in binnen de Nederlandse kunstwereld. Het Stedelijk Museum Schiedam wijdt een overzichtstentoonstelling aan deze kunstenaar. Lucassen (1939) is in de jaren zestig samen met…