De herontdekking van Gabriël Metsu
Gabriël Metsu? Wie is Gabriël Metsu? De naam van deze zeventiende-eeuwse kunstenaar doet bij velen geen belletje rinkelen. Toch was hij een van de belangrijkste Nederlandse genreschilders uit de zeventiende eeuw. Het Rijksmuseum zet hem deze winter weer op de…
Groninger Museum heropent na renovatie
Het Groninger Museum is sinds gisteren weer geopend voor publiek. Een dag eerder was het museum al, na een acht maanden durende renovatie, feestelijk heropend. Wie vanaf het treinstation naar het centrum loopt, kan het gebouw op het Museumeiland bijna…
“Schitterend ongeluk”
De installatie 300 Coloured Vases van Hella Jongerius, die momenteel te zien is in Museum Boijmans Van Beuningen is daar gisteren per ongeluk deels vernield. Een bezoekster werd onwel en viel bovenop de vazen. De ongelukkige bezoekster maakt het weer…
250 jaar Hokusai
Hokusai, zonder twijfel de bekendste Japanse kunstenaar, werd 250 jaar geleden geboren in Edo (het huidige Tokio). Voor Japanmuseum het SieboldHuis is dit feit aanleiding voor een grote tentoonstelling van zijn werk. Zijn bekendste compositie is misschien wel De grote…
Kindertekeningen Beatrix onder de hamer
Christie’s Amsterdam veilt op 15 december enkele tekeningen die koningin Beatrix als kind maakte. Het gaat om een tekening van een paard, drie schetsen van ballerina’s en twee prenten van mannequins en spelende boselfjes. Gezien haar vaste hand was Beatrix…
Manuscript Da Vinci gevonden in Franse bibliotheek
In een openbare bibliotheek in Nantes, Frankrijk is een bijzondere vondst gedaan. Het gaat om een klein fragment van een manuscript van Leonardo da Vinci (1452-1519). Het manuscript heeft bijna anderhalf eeuw in een opslagruimte gelegen. Dat meldt de Britse…
Roze Beatrix Warhol krijgt plek in Rijksmuseum
De roze Beatrix van Andy Warhol, die vorige week bij Christie’s is geveild, krijgt een plek in het Rijksmuseum. Dat heeft het museum bekendgemaakt. Het doek is op 30 november voor 422.110 euro gekocht door de Triton Stichting, een Nederlandse…
Spel met schaduw
Spelen met schaduw is al zo oud als de weg naar Rome. Ruim voor de jaartelling bestond het schimmenspel als theatervorm al. Een schaduw heeft immers iets wonderlijks. Ook in de beeldende kunst wordt veelvuldig gebruikgemaakt van dit fenomeen, zoals…