De Finse kunstenares Pilvi Takala (1981) heeft de Prix de Rome 2011 gewonnen. Uit handen van staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra ontving zij gisteren in SMART Project Space in Amsterdam de prijs ter waarde van 45.000 euro.
De jury, onder voorzitterschap van Hendrik Driessen (directeur van de Pont, museum voor hedendaagse kunst), roemt de eigen wijze waarop Takala positie inneemt en werelden onderzoekt. Pilvi Takala legt in haar werk onder meer de ongeschreven codes van onze samenleving bloot. In de eindronde presenteerde zij haar nieuwe werk Broad Sense waarin zij de toegankelijkheid en veiligheid van het Europees Parlement onderzoekt.
Takala maakt geen ‘statement’ maar zet de toeschouwer aan tot het denken over onderwerpen als veiligheid, politiek, culturele identiteit en aan Europa verbonden onderwerpen. Volgens de jury is haar werk “timely” is: “Ze lijkt de taal van nu heel goed te beheersen. De koppigheid waarmee ze, heel direct en ‘dapper’, doordringt tot werelden die zich schuilhouden achter opgepoetste façades, is verfrissend.”
De tweede prijs van 20.000 euro is toegekend aan Vincent Vulsma (1982). De twee basisprijzen van elk 10.000 zijn voor de Portugese Priscila Fernandes (1981) en de Oostenrijker Ben Pointeker (1975). Nadat Pilvi Takala de eerste prijs van staatssecretaris Zijlstra in ontvangst had genomen, boden de shortlist- en longlistkandidaten samen met een twintigtal andere kunstenaars Zijlstra ’de vlag van compassie’ aan. Hiermee reageerden zij op de aangekondigde bezuinigingen in de cultuursector.
De Prix de Rome is de oudste nationale ‘staatsprijs’ voor beeldende kunst en architectuur en is gericht op het traceren van talent en het signaleren van trends in een internationale context. Deelnemers zijn onder de 35 jaar en woonachtig in Nederland.