Over de grens
De Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely (1925-1991) woonde lange tijd in Bazel en daar staat dan ook het aan zijn werk gewijde museum. Hoewel hij ook schilderde, is hij vooral bekend van zijn ingenieuze machines. Het museum staat er vol mee, en ze werken bijna allemaal.
Door: Evert-Jan Pol
Museum Tinguely staat in het Solitudepark aan de oever van de Rijn en is te bereiken per bus, te voet of met de boot. Tinguely’s wereld begint al voor de ingang. Daar spuwt een permanent werkende fontein vrolijk water in het rond.
Tinguely vervaardigde nog meer fonteinen – een andere staat elders in Bazel, op het Theaterplatz – maar ook allerlei andere machines in verschillende soorten en maten ontsproten uit zijn brein. Sommige hebben duidelijk een functie, zoals de tekenmachines, maar andere zijn meer fantasiecreaties.
Aan de voet van menig machine ligt een rode knop en niet voor niets. Door ze met de voet in te drukken, zet de bezoeker de apparaten in werking. Maar dat lukt niet altijd direct. “Hij heeft pauze”, vertelt een suppoost, wijzend op de koelkast Frigo Duchamp. Nadat een machine zijn kunstje heeft gedaan, wordt hij automatisch voor 7 à 8 minuten uitgeschakeld. Als ze het niet doen, zijn ze dus niet stuk, maar ‘slapen’ ze. Een machine verdient immers ook rust, zo vermelden de tekstbordjes.
Interactiviteit is het sleutelwoord in dit aantrekkelijke museum, dat ook voor kinderen zeer geschikt is. De grootste aanwezige machine is te beklimmen en één tekenmachine maakt op verzoek een kleurige prent. Dit unieke kunstwerk voor niet meer dan 3 frank is een mooi aandenken aan een dynamisch museum.
Museum Tinguely, Paul Sacher-Anlage 2 Bazel, Zwitserland
In Over de grens besteden we, in onregelmatige frequentie, aandacht aan interessante musea in het buitenland.