Tussen hun werkzaamheden door kunnen parlementaire journalisten en politici vanaf donderdag 10 november genieten van goede kunst in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Museum De Fundatie toont daar dan een selectie uit zijn Paul Citroen-collectie.
In de jaren ’20 van de vorige eeuw was Berlijn het brandpunt van de artistieke avant-garde. De daar geboren Paul Citroen (1896-1983) zat er middenin. Via galerie Der Sturm en later als stagiair aan het fameuze Bauhaus kwam hij in contact met de grote kunstenaars van zijn tijd, onder wie Paul Klee (1879-1940) en Wassily Kandinsky (1866-1944). Citroen werd chroniqueur, verzamelaar en propagandist van de moderne kunst.
Toen Citroen zich in 1928 in Nederland vestigde, bleef hij het modernisme steunen en propageren. Zo richtte hij met Charles Roelofsz (1897-1962) in Amsterdam de Nieuwe Kunstschool op, naar voorbeeld van het Bauhaus. Ook als docent aan de Haagse kunstacademie kon hij zijn modernistische visie verspreiden en in de praktijk brengen. In zijn eigen werk richtte Citroen zich vooral op het portret, een genre dat hij vanaf het begin van zijn loopbaan beoefende en tot aan zijn dood koesterde als zijn specialisme.
De tentoonstelling in Nieuwspoort omvat een twintigtal werken. Behalve tekeningen en schilderijen, is er ook een selectie foto’s van zijn hand te zien. De werken behoren tot de collectie Citroen, die de periode 1900-1965 omvat. De verzameling is in bezit van de Provincie Overijssel en wordt beheerd door Museum de Fundatie. Een ruimere selectie daaruit is te zien op locatie Kasteel het Nijenhuis.
Paul Citroen even terug in Den Haag, van 10 november t/m 22 december in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Den Haag. Nieuwspoort is alleen toegankelijk voor leden. Voor niet-leden is het mogelijk op afspraak de tentoonstelling te bezoeken van maandag t/m vrijdag, 10.00-12.00 en 14.30-16.30 uur. Voor het maken van een afspraak en het verkrijgen van meer informatie: (070) 346 94 40.