Museum Het Domein in Sittard besteedt geregeld aandacht aan kunstenaars die in hun eigen tijd populair waren, maar inmiddels weinig bekendheid genieten. Frans Karel van de Laar (1853-1933) is zo’n ‘vergeten’ kunstenaar.
Artiste-sculpteur noemde Van de Laar zichzelf in advertenties en hij was in zijn tijd voornamelijk bekend als beeldhouwer. In Maastricht staan nog enkele beelden van zijn hand in de openbare ruimte. De stadsengel in de Poort Waerachtig en het beeldje van de grauwzuster boven de ingang van het Natuurhistorisch Museum zijn daar voorbeelden van. Voornamelijk zijn humoristische genrebeeldjes waren populair. Het Domein toont uit eigen collectie een dergelijk beeldje van een schoenlapper.
Op de expositie zijn twintig beeldhouwwerken te zien, maar ook evenveel schilderijen. Lange tijd was nauwelijks bekend dat Van de Laar ook een bekwaam schilder was. Zijn schilderoeuvre bevat grote allegorische stukken, romantische genrestukken, maar ook humoristische tafereeltjes. Qua stijl bewoog Van de Laar zich tussen academisch classicisme en impressionisme.
L’artiste – sculpteur Frans van de Laar (1853 – 1933), 4 mei t/m 11 augustus in Museum Het Domein, Sittard