In Nederlandse musea bevinden zich nog 139 kunstvoorwerpen waarvan vermoed wordt of is aangetoond dat ze ten tijde van het naziregime van hun joodse eigenaren afhandig zijn gemaakt. Dit blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Museumvereniging waarvan de resultaten vandaag bekend zijn gemaakt.
Aan het onderzoek deden 162 musea mee. Het onderzoek leverde 139 objecten op met een mogelijk problematische herkomstgeschiedenis, afkomstig uit 41 verschillende musea. Het gaat om 69 schilderijen, 24 tekeningen, twee sculpturen, 31 voorwerpen van kunstnijverheid en dertien joodse rituele objecten. Van 61 objecten is de oorspronkelijke eigenaar bekend. In 78 gevallen is het onzeker aan wie het object toebehoorde en of er inderdaad sprake is van roof of onvrijwillig bezitsverlies.
Ruim 400 musea lieten weten niet aan het onderzoek deel te nemen. Volgens de Museumvereniging hadden ze daar legitieme redenen voor. Het ging hierbij bijvoorbeeld om musea met een collectie hedendaagse kunst, een botanische collectie of een verzameling die voor 1933 werd samengesteld.
Vanmiddag ging de speciale website www.musealeverwervingen.nl live. Hierop is per object de herkomstgeschiedenis te zien. In veel gevallen is de herkomst, ook na onderzoek, niet sluitend. Doel van de site is om met hulp van iedereen de herkomstgeschiedenis alsnog in kaart te brengen. Zo mogelijk proberen musea in contact te komen met familieleden of erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar.