Ed van der Elsken maakte in de tachtiger jaren een unieke fotoserie in het befaamde natuurkundig laboratorium van Philips in Eindhoven. Die serie is vanaf morgen in Museum Boerhaave te zien. Ruim honderd originele afdrukken, niet eerder buiten Philips getoond, portretteren een wereld bevolkt met eigenzinnige onderzoekers op zoek naar nieuwe techniek.
In 1984 vroeg Hans Brink, toenmalig hoofd PR van het NatLab, Ed van der Elsken (1925-1990) om een serie foto’s. Van der Elsken had in de jaren vijftig en zestig een solide reputatie opgebouwd van roemrucht straatfotograaf. In Eindhoven fotografeerde hij onderzoekers en technici van vlees en bloed in hun biotoop van proefopstellingen, vergaderkamers, werkplaatsen, computerprints en krijtborden.
De titel van de tentoonstelling in Boerhaave, Hit & Run, verwijst naar de manier waarop Van der Elsken de meeste laboratoriummedewerkers fotografeerde. Hij zette ze razendsnel en zonder flits bij verrassing op de gevoelige plaat. Anderen liet hij poseren.
Gastconservator van de expositie is Vincent Mentzel, oud-staffotograaf van NRC Handelsblad. Hij selecteerde en groepeerde de afdrukken van Ed van der Elsken, zoals ze door Philips Company Archives worden bewaard. De foto’s gaan vergezeld van parafernalia als fotodozen, negatiefstroken, brieven van Van der Elsken aan Philips en de zwart-witvideocamera die op het NatLab speciaal voor Van der Elsken is gebouwd en die hij gebruikte in zijn afscheidsfilm Bye.
Hit & Run. Ed van der Elsken fotografeert het Philips NatLab, 13 september 2014 t/m 4 januari 2015, in Museum Boerhaave, Leiden. De expositie sluit aan bij de tentoonstelling 100 Jaar uitvindingen. Made by Philips Research, die is verlengd t/m 4 januari 2015.