Recensie
De voedselbank is geen modern fenomeen. Al in 1312 bestond er in een Haagse kerk een armentafel waar minder bedeelde parochianen terecht konden voor eten, drinken en turf. En de Utrechtse Buurkerk (nu Museum Speelklok) had begin zeventiende eeuw een broodtafel voor de armen. De tentoonstelling Ik geef om jou! in Museum Catharijneconvent toont aan dat naastenliefde van alle tijden is.
Door: Evert-Jan Pol
Aan de hand van kunst en andere interessante voorwerpen laat het museum zien hoe er in het verleden met behoeftige mensen werd omgegaan. Ik geef jou! is zo’n expositie waar het nuttig is om de begeleidende teksten bij de schilderijen te lezen. Die geven namelijk een goed inzicht in de dagelijkse praktijk. Een fraai, in zachte tinten geschilderd, doek van Alexander Kläsener uit 1891 toont een meisje en jongetje die in Alkmaar een portie eten hebben gehaald. Het tekstbordje vermeldt dat de kinderen wellicht bij spijskokerij St. Willebrordus zijn geweest. Deze organisatie voorzag arme mensen van “gezond en krachtig warm voedsel”.
Een ander schilderij, van Nicolaas van der Waay, geeft een maaltijd in het Burgerweeshuis in Amsterdam weer. De tijdloze uitstraling van de weesmeisjes fascineerde de kunstenaar. Sinds jaar en droegen ze namelijk hetzelfde kostuum. Elders in de tentoonstelling zijn authentieke voorbeelden van wezenkleding uit Utrecht te zien. Het museum toont meer relevante kleding, bijvoorbeeld van een heilsoldate en van een non. De habijt hangt om een paspop in een ‘kamer’ gewijd aan het ziekenhuis in vroeger tijden.
Daar tref ik ook Ineke aan, een van de ‘levende objecten’ op de tentoonstelling. Elke dag zijn er ongeveer drie aanwezig. Zij vertellen de bezoeker, indien gewenst, persoonlijke verhalen. Ineke, bijvoorbeeld, besloot haar baan als directeur op te zeggen om voltijds voor haar hulpbehoevende echtgenoot te kunnen zorgen. Verderop ontmoet ik een dame die zich vol passie inzet voor de voedselbank en een pelgrim die met enige regelmaat naar Santiago de Compostella wandelt. Hij vertelt dat hij tijdens een van zijn pelgrimages ooit op één dag door verschillende mensen onbaatzuchtig werd geholpen toen dat nodig was.
Verhalen als deze geven de burger moed. En de ‘levende objecten’ verrijken en verwarmen de smaakvol aangeklede tentoonstelling en maken die nog boeiender.
Ik geef om jou! Naastenliefde door de eeuwen heen, t/m 1 maart 2015 in Museum Catharijneconvent, Utrecht. De verhalen van de ‘levende objecten’ zijn ook te lezen op www.catharijneverhalen.nl.
Waardering: @@@@@@@@@@
One thought on “Levende objecten verrijken expositie”
Comments are closed.
In de museumwinkel bij deze tentoonstelling is ook Qracht 500 te koop.