Nieuws / Expositie
Een enkele gelukkige kon al in relatieve rust de expositie Late Rembrandt bezichtigen, maar vanaf vandaag (vanaf 15 uur) is ze voor iedereen toegankelijk. Koning Willem-Alexander opent deze donderdag in het Rijksmuseum de nu al veelbesproken tentoonstelling over de late jaren van Rembrandt van Rijn.
Met veertig schilderijen, twintig tekeningen en dertig prenten biedt het museum voor het eerst een uitgebreid overzicht van het werk dat Rembrandt maakte tussen circa 1652 en zijn dood in 1669. In de laatste jaren van zijn leven experimenteerde hij met grafiek- en schildertechnieken. Zijn schilderijen uit deze periode zijn al eeuwenlang bepalend voor het Rembrandtbeeld wereldwijd.
Late Rembrandt is gemaakt in samenwerking met de National Gallery Londen, waar de tentoonstelling tussen 15 oktober en 18 januari veel succes beleefde. De expositie is voor Nederland uitgebreid met de werken Het familieportret (uit het Herzog Anton Ulrich-Museum, Braunschweig), Portret van Jan Six (Collectie Six, Amsterdam), Zelfportret als Zeuxis (Wallraf-Richartz Museum, Keulen) en Jakob en de engel (Gemäldegalerie, Berlijn). Deze waren dus niet in Londen te zien. Ook De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis hing niet in de Britse hoofdstad, want het Rijksmuseum had dat al in bruikleen gekregen van de Koninklijke Zweedse Academie voor Schone Kunsten.
De tentoonstelling is opgedeeld in tien thema’s: De late zelfportretten; Obs,ervatie van het alledaagse leven; Artistieke wedijver; Artistieke conventies; Experimentele techniek; Licht; Intimiteit; Contemplatie; Innerlijke strijd en Verzoening. De schilderijen en tekeningen komen uit vooraanstaande musea en particuliere collecties uit Europa en de Verenigde Staten. Het is voor het eerst dat Rembrandts late werken samen worden getoond.
Late Rembrandt 12 februari t/m 17 mei in het Rijksmuseum, Amsterdam
Lees ook onze recensie: Blockbuster vol bijzondere Rembrandts