Expositie
De expositie Late Rembrandt opende gisteren in het Rijksmuseum en zal daar ongetwijfeld volle zalen trekken. Iets verderop, in Rembrandts voormalige woonhuis is er volop aandacht voor zijn late leerlingen.
Rembrandts late leerlingen – In de leer bij een genie in Museum Het Rembrandthuis bestrijkt ongeveer dezelfde periode als de expositie in het Rijks. Maar ditmaal staan de kunstenaars centraal die les kregen van Rembrandt tijdens de laatste periode van zijn carrière, van omstreeks 1650 tot zijn dood in 1669. Aan de hand van een kleine negentig schilderijen, tekeningen en prenten van Rembrandts leerlingen belicht de expositie de relatie van de grote meester met zijn pupillen.
Hoewel Rembrandt in zijn schilderkunstige opvattingen niet de gangbare mode volgde, trok hij na 1650 nog steeds jonge schilders aan, zoals Nicolaes Maes, Willem Drost, Abraham van Dijck en Arent de Gelder. Zonder uitzondering hadden deze kunstenaars al een opleiding tot schilder achter de rug. Zij gingen naar Rembrandt om zich verder te bekwamen.
Opvallend is dat sommige van hen eerder bij Samuel van Hoogstraten in Dordrecht hadden geleerd, of met hem in contact hadden gestaan. Van Hoogstraten was in de jaren veertig zelf student van Rembrandt en verwees schilders die hij had opgeleid naar Rembrandt door. In 1678 publiceerde hij een kunsttraktaat dat veel inzicht biedt in Rembrandts lesmethode, en dat in de tentoonstelling dan ook een belangrijke rol speelt. Anekdotes uit het traktaat demonstreren hoe Rembrandt zijn leerlingen toesprak en hoe hij hen onderwees in het uitbeelden van verhalende scènes.
Rembrandts late leerlingen – In de leer bij een genie, t/m 17 mei in Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam
Zie ook: Opvallende trailer voor expositie Rembrandthuis
En zie ook: Blockbuster vol bijzondere Rembrandts