Nieuws / Expositie
Bram De Jonghe won vorige week de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2015. Zijn werken en dat van andere genomineerden voor de prijs is nu nog te zien in Stedelijk Museum Schiedam.
Bij Bram De Jonghe (1985) gaan alle afzonderlijke sculpturen op in een groter geheel: een installatie die inspeelt op de architectuur ter plekke. De Vlaamse kunstenaar manipuleert onze ervaring van het interieur, bijvoorbeeld door een tweedeling van de ruimte, zoals hij ook laat zien in het Stedelijk Museum Schiedam. “Hij laat je opnieuw kijken”, zegt collega-kunstenaar Fransje Killaars, die hem nomineerde. “Daardoor wint alles aan betekenis. Zijn beelden blijven op mijn netvlies: een goed teken.”
De jury prees de winnaar om zijn “vrolijke, onderzoekende en vrije geest”, schrijft de Volkskrant. De Jonghe kan worden beschouwd als een ingenieur en uitvinder onder de kunstenaars; een uitvinder met een filosofische inslag. Eerder oogstte hij verwonderde reacties en lof voor zijn machine die een brandende kaars tot op het nippertje net níet uitblaast. Het vlammetje wijkt, maar flakkert steeds weer op: als een toonbeeld voor de levensvatbaarheid van de kunst zelf. Voor zijn presentatie in Schiedam heeft De Jonghe een pendant ontwikkeld van deze kaarssculptuur, nu met een glazen stolp als tijdscapsule annex zuurstofreservoir.
De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs werd voor de negende keer uitgereikt en is een samenwerkingsverband tussen de Volkskrant, AVROTROS, het BNG Cultuurfonds en het Stedelijk Museum Schiedam. Specialisten uit de kunstwereld nomineerde vijf getalenteerde kunstenaars (of duo’s) tot 35 jaar die werkzaam zijn in Nederland. Behalve De Jonghe waren dat Sander Breure & Witte van Hulzen, Dina Danish, Koen Taselaar en Levi van Veluw. De Jonghe won een geldbedrag van 10.000 euro.
Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2015, t/m 12 april in Stedelijk Museum Schiedam