Nieuws
Anno Dijkstra maakt in opdracht van het Prins Bernhard Cultuurfonds het beeld van Paus Adrianus VI in Utrecht. Na drie rondes koos de jury unaniem voor zijn ontwerp.
Omdat het fonds 75 jaar bestaat, schenkt de afdeling Utrecht het beeld aan de inwoners van de Domstad. Adrianus VI was de enige Nederlandse paus uit de geschiedenis en kwam uit Utrecht. Daar werd hij in 1459 geboren als Adriaan Floriszoon Boeyens. Hij was slechts een klein jaar in functie: van augustus 1522 tot zijn dood in september 1523.
Uit 69 inzendingen koos de jury in april ontwerpen van drie kunstenaars: Nicolas Dings, Anno Dijkstra en Folkert de Jong. Het ontwerp van Dijkstra kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. Het gaat overigens om het tweede ontwerp van de kunstenaar. In eerste instantie wilde hij het beeld op zijn kop plaatsen omdat Adrianus als paus de kerkelijke cultuur helemaal om wilde gooien. De symboliek van het omkeren in combinatie met de paus uit de zestiende eeuw stuitte echter op te grote bezwaren, aldus het juryrapport.
De paus staat daarom straks ‘gewoon’ met zijn voeten op een klassieke sokkel. Die sokkel staat op zijn beurt op vier wiggen. Het ongeveer 2.90 meter hoge monument wordt daardoor van de grond getild, waardoor het lijkt te zweven.
Dijkstra beschouwt het levensverhaal van Adrianus VI “als een strijd met fundamentele krachten”. Adrianus VI wilde afrekenen met misstanden in de kerk en hij wilde terug naar soberheid en vroomheid. “Ik ervaar het verhaal als een strijd met fundamentele krachten. Om deze reden stel ik een werk voor waarin het fundament een essentiële rol speelt.”
Dijkstra boetseerde het gezicht van Adrianus op basis van het beroemde portret dat Jan van Scorel in 1523 van hem maakte. Hij draagt een mozetta (schoudermantel) en in zijn linkerhand houdt hij een eenvoudige stok, die doet denken aan een herdersstaf. Op zijn hoofd draagt hij een camauro, een warme muts.
Het beeld krijgt in november een plaats bij het Paushuize in Utrecht. Adrianus gaf in 1517 opdracht tot de bouw van dit huis aan wat nu de Pausdam is. Hij overleed echter voordat het af was.