Nieuws / Expositie
Het Drents Museum kreeg onlangs van de Jan Roëde Stichting een groot aantal schilderijen en tekeningen van Jan Roëde (1914-2007). Een selectie is nu te zien op een tentoonstelling. Ook toont het museum Roëdes schetsboeken.
Roëde schilderde de wereld om zich heen met uitbundige kleuren, een vleugje humor en soms een beetje melancholie. Met veel fantasie ontsnapte hij in zijn werken aan het alledaagse bestaan. Net als de kunst van zijn tijdgenoten van Cobra doen zijn werken aan kindertekeningen denken.
Hij werd gevraagd zich aan te sluiten bij die kunstenaarsbeweging, maar besloot dat niet te doen. Hij wilde onafhankelijk blijven en trok zijn eigen plan in de Haagse kunstwereld. Zijn werk wordt ook wel tot de Nieuwe Haagse School gerekend.
De in Groningen geboren Roëde groeide op in Den Haag. Hier woonde en werkte de kunstenaar zijn hele leven, met uitzondering van enkele periodes in het buitenland. In de jaren 40 maakte hij kennis met het Zenboeddhisme, dat hem inspireerde in zijn werk en kunstopvatting. Roëde schilderde intuïtief en zag zijn beste werken als “relikwieën van een verlicht moment”.
Na de oorlog exposeerde hij in Den Haag en Amsterdam. Later had hij succes met enkele solotentoonstellingen in Zweden en Frankrijk. Eigenlijk heette hij Jan Roede, maar omdat de Fransen moeite hadden met het uitspreken van zijn naam, werkte hij vanaf 1946 onder de naam Roëde.
Schenking Jan Roëde – Schilderijen en werken op papier, t/m 22 mei in het Drents Museum, Assen