Expositie
Kunstruimte Het Langhuis presenteert, in samenwerking met het Ikonenmuseum Kampen, eeuwenoude iconen van de aartsengel Michaël, beschermheilige van Zwolle. Acht geluidskunstenaars maken bij elke icoon een soundscape en geven Michaël een actuele stem.
De icoon als bovennatuurlijke realiteit, dat was leidend voor de geluidskunstenaars om de strijd van Michaël hoorbaar te maken. Kan een hedendaagse interpretatie kalmeren en bescherming bieden? Bezoekers van de tentoonstelling bewegen zich met een koptelefoon door de kunstruimte. Michaël vecht, moedigt aan, scandeert, fluistert, vloekt, kalmeert, kreunt, protesteert en zucht.
Tomas Postema is één van de deelnemende geluidskunstenaars aan dit project. Hij is componist en toetsenist bij muziektheatergroep BOT. Hij koos voor de icoon Michaël uit Deeësis. “Ik kreeg associaties met spreekkoren en verwerkte een fragment waarin ze schreeuwen: ‘wij gaan niet opzij!’ Dat raakt voor mij aan de kracht van de icoon en de engel.”
Gastconservatoren Joost Heutink en Liesbeth van Es, beiden van het Ikonenmuseum Kampen, zochten maanden in het depot van het museum en in particuliere collecties naar de meest uiteenlopende Michaël-iconen voor Het Langhuis. De iconen stammen uit de periode zestiende tot en met negentiende eeuw en komen uit verschillende delen van de wereld.
Paul van der Ham, voorzitter van kunstruimte Het Langhuis, is verrast door de kracht van de oude beelden. “Michaël is veelal te zien als aanvoerder van het hemelse leger in de strijd tegen het kwaad. Dat geeft apocalyptische, soms horrorachtige beelden. Daarmee krijg je associaties met angstbeelden uit onze tijd. Kunstenaars kunnen zulke beelden ontkrachten of een andere betekenis geven.”
Michael – Strategies for fighting evil, 4 t/m 25 september in kunstruimte Het Langhuis, Zwolle