Nieuws
Premier Mark Rutte overhandigde gisteren tijdens zijn bezoek aan Indonesië een gouden Buginese kris aan de Indonesische president Joko Widodo. Deze kris komt uit de collectie van Museum Nusantara in Delft, dat in 2013 de deuren moest sluiten.
Indonesische vorsten gaven in de koloniale tijd dergelijke met goud ingelegde en met edelstenen versierde krissen als relatiegeschenk aan Nederlandse bestuurlijke of politieke leiders. Het was daarom toepasselijk dat Rutte deze kris als relatiegeschenk meenam uit Nederland.
De overhandiging van de Buginese kris was de voorbode van de overdracht van 1.465 objecten uit de voormalige museumcollectie aan Indonesië. Die zal in 2017 plaatsvinden. Nog nooit eerder is de repatriëring van erfgoed op deze schaal uitgevoerd.
Na de sluiting van Museum Nusantara moest de collectie een andere bestemming krijgen. Erfgoed Delft (de erfgoedinstelling van de Gemeente Delft) en de stichting Nationaal Museum van Wereldculturen (de organisatie achter het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde) bereiden de ontzameling sinds 2014 voor. Ook de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en het Rijksmuseum zijn hierbij betrokken.
Onderdeel is dat het deel van de Nusantara-collectie waarvan inmiddels is vastgesteld dat het niet tot de Nationale Volkenkundige Collectie behoort, ook aan Indonesië werd aangeboden. Het Nationaal Museum van Wereldculturen onderhield hierbij de contacten met Indonesië en heeft de Indonesische delegatie geholpen bij het maken van hun selectie. Een klein deel van de Nusantara-collectie blijft in Delft als onderdeel van de collectie van Museum Prinsenhof Delft. De rest van de collectie krijgt zoveel mogelijk een plek in musea in Nederland en daarbuiten.