Museum Van Loon de vroegere personeelsvertrekken in het souterrain in oude luister hersteld. Ze ademen weer de sfeer van de tijd toen het personeel van de familie Van Loon er woonde en werkte.
Dankzij historische bouwtekeningen en foto’s kon het museum de oorspronkelijke situatie terughalen. Het voorzag bijvoorbeeld de bijkeuken, vroeger gebruikt als zilverpoetskamer door knecht Gerrit, weer van messenslijper en eettafel van het personeel. Ook de oude bergkelder en wijnkelder zijn zichtbaar voor het publiek.
Tijdens de verbouwing kwamen originele details aan het licht. Zo ontdekten medewerkers de originele kaarsnissen, die stammen uit de tijd dat het huis werd gebouwd naar ontwerp van Adriaan Dortsman (1635-1682).
In het souterrain is nu ook de gastronomische collectie van Johannes van Dam te zien. De in 2013 overleden culinair journalist verzamelde historische culinaire objecten, waarvan sommigen tegenwoordig in vergetelheid zijn geraakt. Museum Van Loon daagt bezoekers uit de functie te raden van de curieuze voorwerpen.