Kunst is er in verschillende vormen: schilderijen, beelden, installaties, om er maar enkele te noemen. Het ene werk verdwijnt snel weer uit de herinnering, het andere blijft je bij. In deze nieuwe zomerserie beschrijven we elke week één bijzonder kunstwerk in een museale collectie. Deze week: het zwembad van Leandro Erlich in Museum Voorlinden.
Slechts weinig musea kunnen zeggen een zwembad in huis te hebben. Museum Voorlinden is een van die gelukkigen. Erin zwemmen is niet mogelijk, maar je kunt wel net doen alsof. Leandro Erlichs Swimming Pool is misschien wel dé blikvanger in het Wassenaarse museum.
Tekst: Evert-Jan Pol. Foto’s: Erwin Vogelaar
Op de museumsite staat dat de permanent geïnstalleerde werken stuk voor stuk belevingskunstwerken zijn. “Ze laten zich niet beschrijven, je moet ze ondergaan.” Die bewering gaat zeker op voor het zwembad. Want waar te beginnen met beschrijven? In dit bad kun je niet zwemmen, maar wel doen alsof; huh?
Vooruit, ik waag een poging. Van boven lijkt het kunstwerk op een zwembad; er ligt zelfs water in. Of toch niet? Het water is slechts een laagje van 6 centimeter, op een glasplaat. Voldoende echter om de schijn van een echt zwembad op te wekken. De duidelijke aanwezigheid van mensen onder het water doet de rest.
Die mensen staan in het bad onder de glasplaat en laten zich er fotograferen terwijl ze een toepasselijke pose aannemen. Zelf oefende ik ongegeneerd mijn schoolslag. De genomen foto’s belanden vervolgens op Instagram; elke vierde of vijfde foto onder de hashtag #museumvoorlinden is er één van het bad. Waarmee dit fotogenieke werk zijn bestaansrecht wel heeft bewezen. In 2016, kort na installatie, won het zelfs de tweejaarlijkse Glas Award.
Er is nog één ander museum waar bezoekers de ervaring van lopen onder water kunnen beleven: het 21st Century Museum of Contemporary Art in het Japanse Kanazawa. De maker van Swimming Pool, de Argentijnse kunstenaar Leandro Erlich (1973), is gespecialiseerd in optische illusies. In 2013 installeerde hij in Londen het werk Dalston House: dankzij spiegels leek het alsof mensen levensgevaarlijke capriolen aan het uithalen waren aan een gevel. In werkelijkheid lagen ze op de grond.
Dergelijke installaties laten zien dat kunst niet saai hoeft te zijn; soms is een werk niet minder dan spectaculair. En Museum Voorlinden heeft dan ook gelijk: Swimming Pool moet je beleven.
Wat: Swimming Pool (2016)
Waar: Museum Voorlinden, Wassenaar
Wie maakte het: Leandro Erlich
Meer kunstwerken in deze serie