Geen categorie

Catharijneconvent koopt zeldzaam Utrechts beeld

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

“Het is de meester met de ingewikkeldste naam uit de kunstgeschiedenis.” Annabel Dijkema, conservator van Museum Catharijneconvent in Utrecht doelt op de Meester van de Utrechtse Stenen Vrouwenkop, van wie het museum onlangs een beeld kocht. Burgemeester Van Zanen onthulde het vandaag.

Tekst: Evert-Jan Pol

Meester van de Utrechtse Stenen Vrouwenkop, Christus en de Samaritaanse Vrouw, Museum Catharijneconvent. Foto: Ruben de Heer.

In juli kreeg Dijkema een e-mail waarin stond dat het ruim 500 jaar oude beeld op een veiling werd aangeboden. De afzender vroeg zich af of het misschien iets was voor het museum. Dat was het zeker, want de maker kwam uit Utrecht en het museum is gespecialiseerd in middeleeuwse religieuze kunst.

Bovendien zijn van deze Utrechtse meester slechts enkele beelden bekend. En dit exemplaar is ook nog eens de enige houten groepssculptuur van zijn hand die bewaard is gebleven. Daarbij komt dat er zich in een Nederlandse museale collectie nog geen beeld met dit specifieke onderwerp bevond.

Burgemeester Jan van Zanen in gesprek met conservator Annabel Dijkema. Foto: Evert-Jan Pol.

De conservator twijfelde daarom geen moment en belde direct iedereen die er toe doet, om het benodigde geld bij elkaar te krijgen voor de aankoop. En toen kon het bieden beginnen. In zijn toespraak toonde burgemeester Van Zanen zich verheugd dat het museum uiteindelijk het hoogste bod uitbracht. “Het beeld ging gelukkig niet naar een anonieme koper of naar een museum ver weg – (grappend) in Amsterdam ofzo.”

Volgens Van Zanen sluit de stad Utrecht met deze aankoop een verloren zoon weer in de arm. Want hoewel we niet weten hoe hij heette, was het een kunstenaar van naam.

Museum Catharijneconvent kocht het werk als verjaardagscadeau voor zichzelf. Het klooster waarin het huist, bestaat namelijk 550 jaar. De karmelieten, een middeleeuwse bedelorde, startten in 1468 met de bouw van het klooster, een van de best bewaarde laatmiddeleeuwse voorbeelden van Nederland.

Het museum viert dat zaterdag 8 en zondag 9 september met verhalen, muziek en concerten. De nieuwe aanwinst is dan voor het eerst te zien. Ook de jubileumexpositie Shelter kan op die dagen – voor het laatst – worden bezocht.

Zie ook: Kunst zoekt shelter in jubilerend kloostergebouw

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share