Museum Jan (voorheen Museum Jan van der Togt) in Amstelveen bestaat dertig jaar. Het viert dat met de jubileumtentoonstelling Schitterend glas – 30 jaar Museum Jan. Deze biedt een overzicht van diens omvangrijke glascollectie. Mits de musea dan weer open zijn, opent de expositie op 26 juni.
Als directeur van de bekende Tomado-fabrieken (Van der Togt’s Massa-artikelen Dordrecht) vergaarde Jan van der Togt (1905-1995) een fortuin. Hij verzamelde alles wat hij mooi vond: internationale beeldende kunst en met name modern glas. Vooral na zijn pensionering groeide zijn collectie met werk van onder anderen Andries Copier, Václav Cígler, Ossip Zadkine en Sam Francis. Samen met bevriend kunstenaar Jan Verschoor richtte hij in 1991 Museum Jan van der Togt op. Als directeur verbreedde en verdiepte Verschoor de glasverzameling met stukken uit Nederland en daarbuiten. Inmiddels geniet de glascollectie van het museum internationale bekendheid.
Van der Togt kocht veel glas uit voormalig Tsjechoslowakije, waar de glastraditie eeuwenoud is. Van der Togt was vooral weg van het Slowaakse geslepen optische glas van Václav Cigler, Lubomír Artz, Bohumil Eliáš en Pavol Hlôška, maar kocht op advies van Verschoor ook de meer sculpturale en ‘ruwere’ werken van Stanislav Libenský, Gizela Šabóková en Aleš Vašíček. Typerend voor het moderne, internationale glas is dat de containervorm van het gebruiksglas (vaas, kan, drinkglas) min of meer heeft plaatsgemaakt voor vrije vormen en glassculpturen.
Ook eigentijds Nederlands glas is goed vertegenwoordigd in de collectie, met werk van Andries Copier, Willem Heesen en Bert Frijns. Na de dood van Van der Togt in 1995 werd Verschoor directeur van toen nog Museum Jan van der Togt. Onder zijn leiding is de collectie uitgebreid met internationaal modern glas van onder anderen Julius Weiland, Tomoko Doi, Frank van den Ham, Barbara Nanning en verschillende glassculpturen van Bernard Heesen. Ter ere van het jubileum schonk kunstenaar Barbara Nanning het vergulde glasobject Verre églomisé uit 2018. Dit kunstwerk zal te zien zijn in de tentoonstelling.
In dit jubileumjaar verschijnen twee nieuwe boeken bij Waanders Uitgevers. In het boek Museum Jan – ontstaan en collectie beschrijft kunsthistoricus Aukje Vergeest de ontstaansgeschiedenis van Museum Jan en de topstukken uit de collectie. Kunsthistoricus en glasspecialist Titus M. Eliëns richt zijn kennersblik op de glasverzameling. Fotografen Erik en Petra Hesmerg brachten de collectie in beeld.
Tevens verschijnt dit jaar de monografie Jan Verschoor van Sandra van Berkum. In dit boek ligt de nadruk op Verschoors recente glasobjecten. Jan Verschoor woont en werkt nog altijd ‘in’ Museum Jan: het museum is letterlijk rondom zijn huis gebouwd. Het museumhuis van Jan Verschoor is daardoor onderdeel van Museum Jan en is op vaste tijden te bezoeken.
Schitterend glas – 30 jaar Museum Jan, 26 juni t/m 31 december in Museum Jan, Amstelveen