Jacob Jordaens, niet de minste van De Grote Drie
Recensie Zoals de Noordelijke Nederlanden Frans Hals, Rembrandt en Vermeer hebben, zo kennen de Zuidelijke Nederlanden (het huidige Vlaanderen) hun eigen Grote Drie: Jordaens, Rubens en Van Dyck. Van die drie is Jacob Jordaens in Nederland het minst bekend bij…
Altijd wat te zien bij Chae Eun Rhee
Recensie Dankzij de bizarre Netflix-serie Squid Game zijn films en televisieseries uit Zuid-Korea helemaal in trek bij velen. Op het gebied van kunst en cultuur komt er echter nog veel meer moois uit dat Aziatische land. Neem bijvoorbeeld het imposante…
Museum De Lakenhal laat ons nadenken over koopgedrag
Recensie The World Is Not Enough (de wereld is niet genoeg) is de titel van een James Bond-film uit 1999 en ze had ook de naam kunnen zijn van de nieuwe tentoonstelling in Museum De Lakenhal. Die staat stil bij…
Overzichtstentoonstelling Fré Cohen in Museum Het Schip
De Nederlandse kunstenares Fré Cohen (1903-1943) was een succesvolle, beeldbepalende vrouw in de grafische mannenwereld. In haar werk illustreerde zij duidelijk de idealen en vormtaal van de Amsterdamse School. In Amsterdamse School Museum Het Schip staat haar vanaf begin november…
Stilte in Jeroen Krabbés atelier
Recensie Wanneer hij niet acteert of op zoek is naar Van Gogh, Picasso of een andere beroemde kunstenaar is Jeroen Krabbé in zijn schildersatelier te vinden. Vorig jaar was hij daar vanwege de coronamaatregelen veel vaker dan hij verwacht en…
Picasso ontmoet Giacometti in Museum Voorlinden
Pablo Picasso (1881-1973) en Alberto Giacometti (1901-1966) waren twee van de beroemdste kunstenaars van de twintigste eeuw. Minder bekend is dat ze elkaar goed kenden. Museum Voorlinden presenteert, in samenwerking met Musée national Picasso-Paris en Fondation Giacometti in Parijs, de…
Groene kunst zorgt voor botanische revolutie
Recensie Tuinieren is weer helemaal hip. Zorg over het klimaat lokt menigeen de tuin in om daar een paradijsje voor vogels en insecten te maken. En de coronapandemie leverde nog meer tuiniers op. In de tuin konden mensen toch even…
De wereld volgens Roger Ballen
De Amerikaanse fotograaf Roger Ballen (1950) is al zijn hele carrière gefascineerd door de menselijke geest. In zijn beelden onderzoekt hij de verborgen krachten die ons maken tot wat wij zijn. In de tentoonstelling De wereld volgens Roger Ballen toont…
Schattige dieren met een boodschap
Recensie Een zwarte kat – fier rechtop – kijkt me droevig aan. In zijn voorpootjes houdt hij een bord vast, met daarop de tekst I’m Dead. Deze vrij correcte, maar toch onverwachte boodschap doet me hardop grinniken in de museumzaal….