De grootste muntschat uit de zesde eeuw die ooit in Nederland werd ontdekt. Zo noemt het Drents museum de 47 gouden munten die het heeft aangekocht. De nieuwste aanwinst is vanaf 20 juni te zien in het museum.
De ontdekte gouden muntschat bestaat uit Romeinse, Byzantijnse, Ostrogothische en Merovingische/Frankische munten, geslagen in onder meer Constantinopel, Rome, Ravenna en Laon (Noord-Frankrijk). Uniek is dat een van de Frankische munten de buste toont van de Merovingische koning Theodebert (534-548). Het nu gevonden exemplaar is, voor zover bekend, de eerste munt van deze koning die op Nederlandse bodem is gevonden.
Het merendeel van de munten, 38 stuks, is Byzantijns. Op de voorzijde hebben de meeste een beeltenis van de Byzantijnse keizer Justinianus (527-565). Losse Byzantijnse munten zijn wel vaker gevonden in Noord-Nederland, maar complete muntschatten zijn een zeldzaamheid.
“Wij zijn enorm blij met onze nieuwste aanwinst”, aldus directeur Annabelle Birnie van het Drents Museum. “Het is een geweldige aanvulling en van grote betekenis voor onze archeologische collectie. Naast de goudschat van Beilen uit de vijfde eeuw en de muntschat van Nietap uit de zevende eeuw hebben we nu ook een topstuk uit de zesde eeuw, een periode waarover relatief weinig bekend is. Juist deze aanwinst in combinatie met nader onderzoek kan ons nieuwe inzichten verschaffen over deze periode van de vroege middeleeuwen.” De schat is mede verworven dankzij de BankGiro Loterij.