Nieuws
In de aanloop naar de grote tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse School in het Stedelijk Museum deden conservatoren en een onderzoeker uitvoerig onderzoek. Tijdens die speurtocht ontdekten zij in het Stadsarchief Amsterdam 94 originele (bouw)tekeningen voor Het Scheepvaarthuis (nu Grand Hotel Amrâth Amsterdam).
Architect Joan Melchior van der Meij kreeg in augustus 1912 een prestigieuze opdracht van zes vooraanstaande scheepvaartmaatschappijen. Hij mocht een groot, gezamenlijk gebouw nabij Amsterdam Centraal ontwerpen. Voor deze grote klus stelde Van der Meij in een later stadium een team samen, met onder anderen de architecten Piet Kramer en Michel de Klerk.
De map met de 94 tekeningen laat duidelijk de samenwerking van het driemanschap zien en de rol die ieder daarin had. Bovendien bevat de map ook ontwerpen voor interieuronderdelen, en daar waren vrijwel geen voorbeelden van bekend. Op het merendeel van de tekeningen staat een aanwijzing of schets van Van der Meij. De werktekeningen op zo’n blad zijn doorgaans van Kramer of De Klerk.
Ook staan op één studieblad zowel meubelschetsen van De Klerk, en van Van der Meij aanwijzingen in een plattegrond en diverse detailschetsen. Dit geeft niet alleen de regierol aan van Van der Meij, maar ook de nauwe samenwerking tussen alle teamleden.
Bijzonder is het ontwerp voor een groot tapijt met opvallend dessin, voor de directiekamer van de Stoomvaart-Maatschappij Nederland (SMN) op de tweede etage van Het Scheepvaarthuis. Tot nu toe was er niets over dit opmerkelijke ontwerp bekend, en sinds de oplevering in 1916 heeft geen enkele auteur er iets over geschreven.
Aanvankelijk werd gedacht dat het een ontwerp van Michel de Klerk was, aangezien hij ook enkele meubelen voor die ruimte ontwierp. Dankzij een tekening in het ‘weefnotitieboekje’ van de vrouw van Van der Meij kan dit tapijtontwerp nu aan Van der Meij worden toegeschreven. Sara van der Meij volgde haar eerste weeflessen in Kopenhagen in 1908, en daarna weefde zij vele tapijten in opdracht. Aan de gevonden tekening is te zien dat Van der Meij klaarblijkelijk met Sara overlegde hoe dit specifieke tapijt praktisch vertaald moest worden.
Wonen in de Amsterdamse School, t/m 28 augustus in het Stedelijk Museum, Amsterdam