Het Guggenheim Museum in New York neemt enkele al geplande werken toch niet op in de nieuwe tentoonstelling Art and China after 1989. Dit besluit tot zelfcensuur nam het Amerikaanse museum nadat het dreigementen had ontvangen.
Op zijn site schrijft het museum dat er meerdere malen expliciet met geweld is gedreigd als de werken toch een plek zouden krijgen in de expositie. De dreigementen waren dusdanig serieus dat het Guggenheim zich genoodzaakt voelde de werken niet te tonen. “Als een kunstinstelling die zich inzet voor een veelvoud van stemmen, zijn we verbijsterd dat we de kunstwerken moeten achterhouden”, schrijft het museum verder.
Het gaat om de werken Theater of the World, A Case Study of Transference en Dogs That Cannot Touch Each Other. Laatstgenoemd werk is een video met vastgebonden rennende honden op een loopband. Vooral het voornemen deze film te vertonen, kwam het museum op veel kritiek te staan. Er zou sprake zijn van dierenmishandeling. Een petitie hiertegen werd al ruim 700.000 keer ondertekend. De video is een registratie van een performance in een museum in Beijing in 2003.
De tentoonstelling opent, zonder de omstreden werken, zoals gepland op 6 oktober. Ze bestaat uit werk van meer dan zeventig Chinese kunstenaars en collectieven. Art and China after 1989 duurt tot en met 7 januari.